Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВЗапочнах да уча български език още

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВЗапочнах да уча български език още
Коментари Харесай

Роб Диксън: Българите на Острова могат да се чувстват спокойни

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Започнах да изучавам български език още предходната година, само че по отношение на ковид опциите ми да опозная България посредством пътувания са малко лимитирани. Първото ми пътешестване отвън София беше до Свищов, бил съм във Варна и Пловдив. Много красива страна и нямам самообладание да науча и видя повече. 12 месеца учих български език преди да дойде тук, тъй че доста ме впечатлява сърдечността на хората, с които досега съм се срещал, тяхното мощно чувство за еднаквост. Надявам се, че през тази година ще можем да заживеем обикновено. 

Това разяснява в ефира на бТВ Роб Диксън, посланикът на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.

В момента ситуацията във Англия е тежко по отношение на епидемията и би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да не претоварим здравната система. Добрата вест е, че имунизациите са на път. Към вчерашния ден в Обединеното кралство към този момент са имунизиране 3,5 млн. души, което е положително начало, само че имаме още доста работа, уточни той.

Мисля, че българите на Острова могат да се усещат спокойни. Добрата вест е, че успяхме да сключим комерсиално съглашение и за съдействие, което урежда неналичието на митнически такси и цени сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, което е огромно достижение. Търговията е 688млрд. лири сред двете страни. Това съглашение носи сигурност, както за българите на Острова, по този начин и за британците, разяснява посланикът. 

В Обединеното кралство са регистрирани към 200 000 българи и това съглашение им дава сигурност, увери той.

Българите, които са пристигнали на острова до края на предходната година, имат сигурност за работата си и достъп до другите държавни системи. Бъдещите българи също би трябвало да са спокойни, те също ще имат опция да работят, учат и живеят на Острова, уточни той.

6000 българи учат в Обединеното кралство и 2500 британци учат в България. Със сигурност ще продължим да бъдем привлекателна просветителна дестинация, тъй като четири  от топ 10 на университетите в света са у нас. Така че българските студенти ще продължат да имат достъп до английските университети, само че бъдещите студенти ще би трябвало да си извадят стуудентски визи, както и всички други интернационалните студенти, уточни посланикът.

Сезонните служащи от България, както и от други страни, би трябвало да аплайват по схемата за сезонна работа. тези, които желаят да посетят семейство, родственици, туризъм, краткосрочни бизнес визити - не се нуждаят от виза. Всеки, който желае да остане за период по-дълъг от 6 месеца, би трябвало да кандидатства за виза. Но тези, които ще работят краткосрочно, като сезонните служащи, за тях има обособена скица, посочи посланикът. 

Ако 6-месечния период мине и вие желаете да останете на Острова, би трябвало да кандидатствате по точковата система, като докажете, че имате работа или учите в университет. В момента българската общественост в страната е забележителна - 200 000 души и техните права са предпазени от клаузите в контракта за овакантяване на Европейски Съюз. Тези хора дават значителен принос за нашата страна, тъй че те могат да не престават да живеят в страната със фамилиите си. Тези хора са от огромно значение за страната ни, уточни той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР